E-ohjeet

Ellibs e-kirjapalvelu

Ellibs Library on internet-pohjainen palvelu, jonka kautta asiakkaat voivat lainata kirjaston e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Ellibs sisältää suomenkielistä ja englanninkielistä aineistoa. Valikoimaan kuuluu muun muassa uutta kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, matkaoppaita sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja kirjastosta saatavalla PIN-koodilla. Ellibsistä tehdyt lainat näkyvät vain palvelun kautta, eivätkä esimerkiksi verkkokirjaston omissa lainoissasi. Palvelun käyttö on ilmaista.

Voit selailla Ellibsin kokoelmaa etusivulla näkyvän uutuusvalikoiman kautta tai selailla vain tiettyä osaa kokoelmasta, tekemällä rajauksen sivun yläreunasta löytyvästä valikosta. Voit myös selata vain heti lainattavissa olevia kirjoja. Sivun yläreunan hakurivin kautta voit myös etsiä palvelusta tiettyä kirjaa tai kirjailijaa. Halutessasi voit rajata hakua lisää esimerkiksi julkaisukielen, julkaisuvuoden, kohderyhmän ja tiedostomuodon mukaan. Palvelun valikoimaa voi selata myös kirjautumatta sisään.

E-kirja

Selainkäyttö

E-kirjoja on helpointa lukea suoraan nettiselaimessa. Silloin et tarvitse laitteellesi erillistä lukuohjelmaa etkä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Selainlukeminen onnistuu tietokoneella tai mobiililaitteella, jossa on jatkuva verkkoyhteys ja päivitetty selain.

Pääset lainaamaan ja lukemaan kirjaa painamalla kirjan kansikuvaa ja valitsemalla kirjan tiedoista kohdan ”Lue selaimessa”. E-kirja avautuu tällöin välittömästi lukunäkymään, jossa voit säätää tekstin kokoa ja fonttia, kääntää sivuja sekä liikkua kirjan luvusta toiseen. Voit palata kesken jääneeseen kirjaan myöhemmin. Löydät lainaamasi kirjat kohdasta ”Oma kirjahylly”. Selain muistaa automaattisesti, mihin kohtaan lukemisesi jäi edellisellä kerralla.

Sovelluskäyttö

Voit käyttää Ellibs-palvelua myös sen omalla mobiilisovelluksella. Sen kautta voit selailla Ellibsin kokoelmaa sekä lainata, varata ja lukea e-kirjoja ja äänikirjoja. Sovelluksen käyttö ei edellytä erillisen tunnuksen tai tilin luomista – kirjautuminen kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla riittää.

Sovelluksella voit lainata ja käyttää e-kirjoja ja e-äänikirjoja, ladata äänikirjoja ja kuunnella niitä ilman nettiyhteyttä, sekä lukea lainaamiasi e-kirjoja ilman nettiyhteyttä. Pääset lainaamaan ja lukemaan kirjaa painamalla kirjan kansikuvaa ja valitsemalla kirjan tiedoista kohdan ”Lainaa”. Lukunäkymässä voit vaihtaa taustavärin sekä tekstin koon ja fontin. Sovellus muistaa automaattisesti mihin kohtaan lukemisesi jäi edellisellä kerralla, ja voit myös halutessasi asettaa kirjaan muita kirjanmerkkejä. Löydät omat lainasi kohdasta ”Kirjahylly”, josta näet lainasi ja varauksesi.

Lataaminen koneelle

Jos haluat lukea e-kirjatiedostoja omalta laitteeltasi ilman, että sinulla on jatkuvaa verkkoyhteyttä, tarvitset Adobe-tilin ja laitteellesi soveltuvan lukuohjelman. Kun e-kirja ladataan omalle laitteelle, se on luettavissa valitun laina-ajan, vaikka verkkoyhteyttä ei e-kirjan lataamisen jälkeen enää olisi käytössä.

Adobe-tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben nettisivulla. Kun lukuohjelma käynnistyy laitteellasi ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla. Valtuutus tehdään vain kerran, ja jatkossa ohjelma avautuu automaattisesti tunnuksillasi. Samaa Adobe-tunnusta voit käyttää kuudessa eri laitteessa tai ohjelmassa.

Android- ja iOS-laitteilla voit ladata e-kirjoja Bluefire Reader -ohjelmaan. Jos Bluefire Reader ei toimi, voit käyttää myös Aldiko-ohjelmaa. Lataa ohjelma laitteesi sovelluskaupasta ja tallenna siihen Adobe-tunnus.

Ladatun kirjan siirtäminen lukulaitteelle

Voit siirtää lainaamasi kirjan halutessasi e-kirjan lukulaitteelle. Ellibs-palvelun e-kirjan voi siirtää luettavaksi useimmille myynnissä oleville e-kirjan lukulaitteille. Tarkista Adoben sivuilta tukeeko Adobe Digital Editions -lukuohjelma lukulaitettasi. Lataa kirja ensin omalle tietokoneellesi ja siirrä sieltä lukulaitteeseen tietokoneen lukuohjelman avulla. Jos kopioit kirjan lukulaitteellesi tietokoneen kautta, on sinun asennettava tietokoneellesi Adobe Digital Editions -ohjelma. Tarvitset myös Adobe-tunnuksen, jolla valtuutat ohjelman. Ohjelma on valtuutettava samalla Adobe-tunnuksella kuin lukulaitteesikin. Voit myös kopioida suoraan e-kirjapalvelusta, jos lukulaitteessa on verkkoyhteys ja mahdollisuus verkosta lataamiseen. Kun liität lukulaitteen tietokoneen USB-porttiin, laite tulee näkyviin lukuohjelman valikkoon ja voit kopioida kirjatiedoston lukulaitteeseen. Lukulaitteesi käyttöoppaassa kerrotaan tarkemmin e-kirjan siirtämisestä laitteelle.

E-äänikirja

Äänikirjoja voi kuunnella nettiselaimessa tai palvelun omassa sovelluksessa.

Selainkäyttö

Kun painat “Kuuntele”-painiketta äänikirjan tietosivulla, äänikirja avautuu selaimella toimivaan soittimeen. Äänikirjan kuuntelu käynnistyy soittokuvakkeesta. Äänikirjasoitin vaihtaa kappaletta soiton aikana itsestään ja lataa samalla uuden osion selaimeen. Soitin muistaa sen kohdan, johon viimeksi jäit kuuntelussa. Mikäli kuitenkin haluat vaihtaa kappaletta itse, voit tehdä tämän soittimen yläosan pudotusvalikosta tai napsauttamalla eteenpäin-ikonia. Kappaleen sisällä siirtyminen on mahdollista soittimen yläosan palkin avulla. Soittonapin kummallakin puolella olevilla toimintonäppäimillä voi siirtyä kerrallaan 30 sekuntia eteen- tai taaksepäin.

Sovelluskäyttö

Pääset lainaamaan ja kuuntelemaan kirjaa painamalla kirjan kansikuvaa ja valitsemalla kirjan tiedoista kohdan ”Lainaa”. Kuuntelunäkymässä voit kelata kirjaa eteen- tai taaksepäin, siirtyä osasta toiseen, asettaa uniajastimen ja vaihtaa tekstin lukunopeutta. Sovellus muistaa automaattisesti mihin kohtaan kuunteleminen jäi edellisellä kerralla.

Voit myös ladata äänikirjat sovellukseen, jolloin niitä voi kuunnella ilman nettiyhteyttä. Pääset lataamaan kirjan menemällä kohtaan ”Kirjahylly” ja valitsemalla lainassa olevan kirjan alta vaihtoehdon ”Lataa”. Kun kirja on latautunut laitteelle, voit aloittaa sen kuuntelun valitsemalla ”Kuuntele”.

Takaisin sivun alkuun

OverDrive e-kirjapalvelu

OverDrive e-kirjapalvelu sisältää pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Mukana on myös pieni valikoima suomenkielistä kaunokirjallisuutta. Palvelu on etäkäytettävä. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Valitse kirjastoksi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjasto. Tarvitset lukemiseen sopivan laitteen ja verkkoyhteyden. Lataamalla aineistot ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä.

Mobiililaitteilla, kuten tabletilla tai älypuhelimella, palvelua kannattaa käyttää Libby-sovelluksen kautta, mutta selainkäyttökin on mahdollista. Tietokoneella palvelua käytetään selaimessa. Voit myös ladata aineistoa lukuohjelmissa luettavaksi. Käytä ohjelmien ja sovellusten uusimpia versioita ja uusimpaan versioon päivitettyjä selaimia. Suosittelemme selainlukemiseen Chromea, Firefoxia tai Safaria laitteesta riippuen. Mobiilissa kannattaa käyttää laitteen oletusselainta. Kokoelmassa on pieni määrä pdf-muodossa tallennettuja kirjoja, joita voi lukea vain lataamalla ne omalle laitteelle. Lukemiseen tarvitaan tällöin lukuohjelma.

Sinulla voi olla yhtäaikaisesti korkeintaan viisi lainaa ja seitsemän varausta, mukaan lukien sekä e-kirjat että e-äänikirjat. Laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta. Voit valita laina-ajan lainauksen yhteydessä tai valita tilisi asetuksien kautta oletuslaina-ajan. Oletuslaina-ajan voit vaihtaa klikkaamalla ruudun ylälaidasta ”Tili”, ja valitsemalla sen jälkeen ”Asetukset”. Lainaamasi aineistot näkyvät sekä sovelluksessa että selainnäkymässä.

Käyttö mobiilisovelluksella

Palvelulla on kaksi mobiilisovellusta: Libby tai OverDrive. Suosittelemme uudempaa Libby-sovellusta, joka on erinomainen käytettävyydeltään. Sovelluksen voit ladata laitteesi sovelluskaupasta. Sovelluksen käyttöliittymä on englanninkielinen.

Kirjautuessasi Libby-sovellukseen valitse ensimmäisellä kerralla kirjastosi ja syötä palveluun kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi. Oikean yläkulman valikosta voit tarkistaa varaus- ja latausasetukset sekä asentaa Libby-sovellukseen eri kirjastokortteja ja vaihtaa korttia sen mukaan, mitä kirjastoa käytät.

Voit etsiä aineistoa selaamalla tai hakemalla esimerkiksi tiettyä kirjaa tai kirjailijaa. Etusivun yläreunassa on hakuvalikko. Painamalla "More Options" saat esille tarkennetun haun, jossa voit hakea kirjoja esimerkiksi aiheen, muodon tai hankintapäivän mukaan. Jos tutkit nimekettä, pääset takaisin edelliselle sivulle sivun vasemmassa reunassa olevasta ”Library”-painikkeesta. Lainaaminen tapahtuu painamalla "Borrow". Voit valita 7 tai 14 vuorokauden laina-ajan.

Mikäli teos on jo lainassa, niin ”Borrow”-painikkeen tilalla on ”Place Hold”-painike, josta voit varata teoksen. Varaaminen on maksutonta. Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen, kun varaus on käytössäsi. Laina-aika alkaa välittömästi, kun kirja vapautuu edelliseltä lainaajalta. Näet varauksesi oman hyllyn (Shelf) kohdassa ”Holds”, jossa voit lukita varauksen määräajaksi, jos haluat pitää varauksen voimassa, mutta haluat lomamatkan tai muun syyn takia lykätä kirjan saapumista sinulle.

Lainattuasi kirjan voit päättää, haluatko jatkaa selailua, avaatko kirjan vai menetkö omaan hyllyysi. Kirja avautuu lukunäkymään, jossa koskettamalla ruutua saat esille valikot. Ylävalikkoon tulee näkyviin hakuvaihtoehto sekä mahdollisuus laittaa kirjanmerkki. Oikeassa yläreunassa olevasta valikosta saa myös näkyviin esimerkiksi luvut sekä lukuasetukset. Alavalikossa näkyy kappale, edistyminen ja sivumäärä. Alavalikon teoskuvaa napauttamalla saat esille teoksen tiedot. Alareunan kohdasta "Shelf" eli oma hylly näet esimerkiksi omat tietosi, varauksesi, lainassa olevat kirjasi ja oman toimintasi sovelluksessa. Alareunasta kohdasta "Library" pääset selaamaan valikoimaa.

Äänikirjan lainaaminen tapahtuu samalla tavalla painamalla "Borrow". Painamalla kantta saa esiin kuvakkeet ja kelaaminen tapahtuu ruutua pyyhkäisemällä tai alavalikon aikajanasta valitsemalla. Painamalla nopeusmittarin kuvaa saa ääntä joko nopeutettua tai hidastettua valmiilla vaihtoehdoilla, pyyhkäisemällä alaspäin voi valita tarkemman nopeuden. Näkyvissä on myös uniajastin, johon saa vaihdettua ajan pyyhkäisemällä kuunsirpin kuvasta alaspäin.

Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä, mutta voit palauttaa ne myös ennen eräpäivää oman hyllyn kautta kohdasta "Loans". Paina teoksen kuvaa tai ”Manage Loan”, ja sen jälkeen "Return Loan to Library". Oman hyllyn kautta voit uusia lainasi, jos niistä ei ole varauksia. Uusimisen voi tehdä, kun eräpäivään on kolme päivää tai vähemmän, jos teoksesta ei ole varauksia. Toimintahistorian (Activity) voi tyhjentää (Remove All Activities) tai laittaa pois päältä (Disable Activity Recording) kohdassa ”Actions”.

Käyttö selaimella

Selainlukeminen onnistuu tietokoneella tai mobiililaitteella, jossa on verkkoyhteys ja päivitetty selain. Suoraan nettiselaimessa lukemiseen et tarvitse laitteellesi erillistä lukuohjelmaa etkä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Suosittelemme selainlukemiseen Firefoxia, Chromea tai Safaria laitteesta riippuen. Selaimessa voit valita käyttöliittymän kieleksi joko englannin tai suomen.

Voit etsiä kirjoja OverDrive -sivuilta esimerkiksi pikahaulla sivun yläpalkista, tarkennetulla haulla tai tutkimalla aineistolajin mukaan. Palvelun etusivulla on vinkkejä muun muassa kokoelman uutuuksista.

Aineisto lainataan klikkaamalla Lainaa-painiketta. Jollet ole jo aiemmin kirjautunut sisään OverDrive-sivustolle, sinua pyydetään tekemään niin nyt. Kun olet lainannut aineiston, "Lue/kuuntele selaimessa" -painikkeesta voit lukea/kuunnella teosta suoraan selaimessa. Lukemisen tai kuuntelun voi keskeyttää ja poistua sivustolta. Kesken jäänyttä lukemista/kuuntelua voi jatkaa kirjautumalla Overdriveen.

Mikäli teos on jo lainassa, niin ”Lainaa”-painikkeen tilalla on ”Tee varaus” -painike. Varaaminen on maksutonta. Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen, kun varaus on käytössäsi. Laina-aika alkaa välittömästi, kun kirja vapautuu edelliseltä lainaajalta. Oman tilin Varaukset-kohdassa voit lukita varauksen määräajaksi, jos haluat pitää varauksen voimassa, mutta haluat lomamatkan tai muun syyn takia lykätä kirjan saapumista sinulle.

E-kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Lainan voi palauttaa aiemmin omassa hyllyssä kirjan kohdalla, jotta se vapautuu toiselle asiakkaalle. Napauta ”Palauta” –painiketta. Lainan voi uusia, kun eräpäivään on kolme päivää tai vähemmän, jos teoksesta ei ole varauksia.

Lataus laitteelle

Jos lataat kirjoja omalle tietokoneellesi, tarvitset myös lukuohjelman ja Adobe ID -tunnuksen, jonka voit luoda Adoben nettisivuilla. Adobe ID -tunnus tarvitaan e-kirjoissa käytettyjen digitaalisten suojausmenetelmien vuoksi. Lukuohjelmana voi käyttää Adobe Digital Editions tai Bluefire Reader -ohjelmaa. Äänikirjan kuunteleminen vaatii Rakuten OverDriven sivuilta ladattavan kuunteluohjelman asentamisen. Jos haluat ladata aineistoja mobiililaitteelle, käytä Libby-sovellusta. Äänikirjaa ladatessa, OverDrive antaa ilmoituksen laitteen yhteensopivuudesta ja antaa linkin Rakuten Overdriven sivuille, josta voit ladata laitteeseesi sopivan ohjelman. E-kirjat toimivat useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne voi siirtää lukulaitteelle.

Lataa-painiketta painamalla tietokoneelle latautuu linkkitiedosto, jonka tuplaklikkaaminen avaa teoksen lukuohjelmassa. Mikäli käytät lukuohjelmaa ensimmäistä kertaa, se pyytää sinua kirjautumaan aiemmin luomallasi Adobe-tunnuksella. Joskus e-kirja on saatavilla sekä EPUB- että PDF-muodossa. Suositeltavin tiedostomuoto on EPUB, sillä se toimii varmimmin riippumatta siitä, millainen laite tai lukuohjelma on käytössä.

Ladatut teokset palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua. Jos haluat palauttaa teoksen aiemmin, palautus tapahtuu aina lukuohjelmassa, ei siis verkkokirjastossa tai Overdriven omilla sivuilla. Palautustoiminto on toteutettu hieman eri tavoin eri lukuohjelmissa. Adobe Digital Editionsissa toiminto löytyy napsauttamalla kirjan kansikuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Return Borrowed Item". Jos valitset vaihtoehdon "Remove from library", teos kyllä poistuu näkyvistä lukuohjelmassa, mutta laina ei oikeasti palaudu. Tällöin laina palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Takaisin sivun alkuun

RedFox Sanakirja

RedFox on monikielinen verkkosanakirja, joka kääntää 41 kielelle ja sisältää sekä yleiskielen että erikoisalojen sanastoa. Sanakirjasta voi hakea sanoja valitsemalla haluamansa kieliparin ja lisäämällä haluamansa sanan hakukenttään. Jos et tiedä, minkä kielinen hakemasi sana on, jätä lähdekielikenttä tyhjäksi. Tällöin palvelu tarkistaa, mistä kielistä hakusana löytyy. RedFoxin kieliparihistoria näyttää kymmenen viimeisintä käyttämääsi kieliparia. Voit listaa klikkaamalla nopeasti vaihtaa eniten käyttämiesi kieliparien välillä. Sanakirja näyttää hakutuloksessa käännösvastineet, käyttöesimerkit ja haetun sanan synonyymit.

Lisäksi palvelussa on kieltenopetusmateriaaleja kahdeksalla eri kielellä: englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saksa, suomi ja venäjä. Tarjolla on sekä lyhyitä kieltenopetusvideoita että kielioppitekstejä. Videoiden opetuskieli on englanti ja kieliopin suomi. Palvelu sisältää myös matkasanakirjan kahdeksalla eri kielellä sekä suomen kielen selittävän synonyymisanakirjan.

Palvelu toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Palvelu toimii ilman kirjautumista kirjaston asiakaskoneella tai kirjaston langattomaan verkkoon liitetyllä laitteella. Kirjaston ulkopuolelta palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Takaisin sivun alkuun

ePress ja eMagz lehtipalvelut

ePress-palvelu sisältää kotimaisia sanomalehtiä ja eMagz-palvelu kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisina näköislehtinä. Lehdet ovat palvelussa heti niiden ilmestyttyä. Lehden avautumista selaimeen saattaa joutua odottamaan hetken, jos lehti on luettavana toisella käyttäjällä. Palvelu on käytettävissä vain kirjastojen asiakaskoneilla ja kirjaston verkkoon liitetyillä omilla laitteilla.

Palvelun etusivulla on näkyvissä osa palvelun sisältämien lehtien uusimmista numeroista. Näiden lehtien vanhempia numeroita pääse katsomaan valitsemalla lehden kansikuvan alta ”Avaa arkisto” -kohdan. Näkymä avautuu kyseisen lehden arkistoon. Muita palvelun sisältämiä lehtiä pääsee lukemaan valitsemalla etusivun vasemman yläreunan alasvetovalikosta haluamansa lehden nimen tai hakemalla lehteä nimellä hakukentästä.

Haluamaansa lehteä pääsee lukemaan painamalla lehden kansikuvaa. Tällöin lehti avautuu lukunäkymään. Lukunäkymässä voit hakea kyseisen lehden sisällöstä, lehteä voi selata eri tavoin ja sivuja voi tulostaa.

Hakusivulla avautuu hakukentän viereisestä +-merkistä. Hakusivulla voi hakea lehtien sisällöstä. Hakua voi rajata ajallisesti, maantieteellisesti ePress-palvelussa, lehden aihealueen perusteella eMagz-palvelussa tai hakea vain tietyistä lehdistä.

Palvelu toimii parhaiten Internet Explorer -selaimella. Selaimessa on hyvä olla Flash-tuki että lukunäkymän ominaisuudet ovat käytettävissä. Mobiililaitteissa ominaisuudet eivät ole Flash-tuen puuttumisen vuoksi käytössä.

Takaisin sivun alkuun

PressReader lehtipalvelu

PressReader-palvelu sisältää yli 7000 sanoma- ja aikakauslehteä 120 eri maasta yli 60 kielellä. Lehtiä voit selata mobiililaitteella kirjaston langattomassa verkossa PressReader-sovelluksella tai kirjastojen asiakaskoneilla. Selaaminen on mahdollista sovelluksella kolmen päivän ajan sen jälkeen, kun olet poistunut kirjaston verkosta. Kirjautumista ei vaadita. Lehti latautuu sovelluksessa mobiililaitteelle automaattisesti kun sen avaa. Latauksia voi poistaa Downloaded-valikon kautta.

Lehtien sivuja ja artikkeleita voi tulostaa. Palvelussa on mahdollista myös kääntää artikkeleita joillekin kielille ja kuunnella tekstit koneluettuna.

Palvelun etäkäyttö on mahdollista myös kirjaston ulkopuolelta selaimen kautta tästä linkistä. Etäkäytössä kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla avautuvasta kirjautumisikkunasta. Älä käytä PressReaderin omaa Sign in -linkkiä.

PressReaderin käyttö selaimella

Avaa PressReader-sivusto. Odota hetki, kunnes eteesi aukeaa PressReader HotSpot -ikkuna. Pääset selaamaan lehtivalikoimaa napauttamalla Select publication -painiketta. Löydät lehtivalikoiman myös vasemman ylänurkan valikon kohdasta Publications. Voit tämän jälkeen selailla lehtiä maan, kielen, aihepiirin tai lehtityypin mukaan tai hakea lehtiä nimellä. Lehti avautuu kansikuvasta.

PressReaderin käyttö sovelluksella

Hae maksuton PressReader-sovellus mobiililaitteesi sovelluskaupasta. Jos olet ladannut sovelluksen jo aikaisemmin, tarkista, että käytössäsi on sovelluksen uusin versio.

Voit selailla valikoimaa, lukea lehtiä ja ladata niitä laitteesi muistiin luettavaksi kirjaston langattomassa verkossa ja kolmen päivän ajan sen jälkeen, kun olet poistunut kirjaston verkosta. Kirjautumista ei vaadita. Jos Publications-osion yläreunassa näkyvä kahvikuppisymboli on vihreä, laitteesi on yhdistetty verkkoon, jonka kautta sovelluksen käyttö on mahdollista.

PressReaderin lehtiä tulee ja häviää kokoelmasta kesken vuottakin. Esimerkiksi kustantaja saattaa ottaa lehtensä pois palvelusta. Kirjasto ei saa tästä mitään ilmoitusta eikä voi vaikuttaa kokoelman muutoksiin.

Takaisin sivun alkuun

Rockway soitonopetus

Rockway on kotimainen verkkopalvelu, jonka avulla voit opiskella soittoa, laulua ja äänittämistä verkossa katsottavien videokurssien kautta. Kaikki kurssit ovat suomenkielisiä ja ne sopivat itsenäiseen opiskeluun kaiken tasoisille ja ikäisille soittajille. Tarjolla on 50 videokurssia eri aihepiireistä, kitaransoitosta laulutekniikkaan. Kursseja on tarjolla seuraavista aihepiireistä: kitara, basso, rummut, koskettimet, laulu, äänitys, ukulele ja huuliharppu. Valikoiman laulukurssit perustuvat tunnustettuun Complete Vocal Technique -teoriaan. Jokainen kurssi on jaettu helposti hahmotettaviin lyhyisiin video-oppitunteihin. Osaan kursseista on liitetty nuottimateriaalia, jonka voi tulostaa. Käytössäsi ovat myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää itseäsi.

Rockway-verkkokursseja voi käyttää kaikilla yleisimmillä, päivitetyillä selaimilla. Kursseja voi katsoa tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella, mutta välineet (metronomi, viritin ja äänitä itseäsi) toimivat ainoastaan tietokoneella. Verkkoyhteyden tulee olla yli 2 mb/s, jotta videot toimivat sujuvasti. Äänenlaadun takia tietokone tai mobiililaite kannattaa kytkeä vahvistimiin ja kunnon kaiuttimiin.

Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla. Jokaista kurssia voi käyttää 1-3 yhtäaikaista lainaajaa kurssista riippuen. Lainaa kurssi painamalla Lainaa-painiketta. Ensimmäisellä lainauskerralla käyttäjän tulee rekisteröityä täyttämällä kirjautumislomakkeeseen nimensä, sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tietoja käytetään varausten saapumisesta ja laina-ajan päättymisestä tiedottamiseen. Pääset katsomaan lainassa olevia kurssejasi Omat kurssit –kohdasta. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Kurssi palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen painamalla Lisää itsesi jonoon -painiketta. Jos et enää tarvitse lainaamaasi kurssia, palautathan sen, jotta muutkin pääsevät opiskelemaan. Pääset kirjautumaan ulos painamalla vasemmasta alakulmasta löytyvää Takaisin-painiketta.

Takaisin sivun alkuun

Naxos musiikkipalvelut

Naxos Music Library -palvelut

Naxos Music Library ja Naxos Music Library Jazz ovat kirjaston hankkimia musiikin kuuntelupalveluja. Kokoelmissa on kuunneltavana n. 140 000 cd-levyllistä klassista musiikkia ja n. 17 000 cd-levyllistä jazzia. Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla.

Kirjautumisen jälkeen avautuu palvelun uutuusvalikoima. Valikoista löytyy mm. musiikinlajien, esiintyjien ja säveltäjien mukaiset hakemistot, valmiita soittolistoja sekä erilaista lisämateriaalia. Avainsanahaulla voi etsiä teosta, säveltäjää tai esittäjää.

Palvelut toimivat suoratoistona eli musiikkia voi kuunnella mutta ei tallentaa. Käyttö vaatii internetyhteyttä kuuntelun ajan. Kuunteluaikaa ei ole rajoitettu, mutta palveluun yhtä aikaa kirjautuneita voi olla enintään kirjastoon hankittujen lisenssien määrä.

Palvelut toimivat selainpohjaisesti PC- ja Mac OS X –laitteissa. iOS- ja Android-mobiililaitteisiin saa sovelluskaupasta sovelluksen, jonka käyttöönotto edellyttää käyttäjätilin luomista palvelun kotisivulla.

Naxos Video Library

Naxos Video Library on klassisen musiikin, oopperan ja baletin suoratoistoinen videopalvelu. Sen sisältöjä voi selata ja hakea ilman kirjautumista. Katselemiseen vaaditaan kirjautuminen kirjastokortin numerolla.

Palvelu toimii selaimessa PC- ja Mac-tietokoneissa. Koneessa tarvitaan Flash Playerin uusi versio. Selaimena toimii parhaiten Chrome tai Internet Explorer.

Sisällön pääosa on konserttitaltiointeja. Niiden lisäksi on baletteja, musiikkidokumentteja ja musiikkipedagogisia ohjelmia. Yläpalkissa on hakemistot mm. lajityypin, säveltäjän, solistin, orkesterin ja koreografin mukaan.

Avainsanahaun lisäksi käytettävissä on tarkennettu haku. Chapter-välilehdeltä voi siirtyä eri kohtiin teoksessa. Oopperoihin on valittavissa tekstitys viidellä eri kielellä - toisin ei suomeksi.

Takaisin sivun alkuun

Viddla videopalvelu

Viddla on elokuvien suoratoistopalvelu. Elokuvat lainataan kirjastokortin numerolla ja kirjastosta saatavalla PIN-koodilla. Voit lainata korkeintaan 3 elokuvaa kuukaudessa. Palvelu on käytettävissä vain Suomessa.

Voit selailla palvelun etusivulla näkyvää valikoimaa tai siirtyä Elokuvat –alasivulle, jossa aineistoa on mahdollista rajata. Valitsemalla elokuvan nimen tai kansikuvan saat esiin teoksen tiedot. Elokuva lainataan valitsemalla tällä ”Katso elokuva” –painike. Valitse tämän jälkeen pudotusvalikosta kimppasi tai kirjastosi, syötä kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi niille varattuihin paikkoihin ja paina ”Katso elokuva” –painiketta.

Elokuvan laina-aika on 48h. Tänä aikana voit vapaasti kelata elokuvaa edestakaisin ja katsoa sen, vaikka useita kertoja. Voit myös pitää taukoja ja vaihtaa katseluun käyttämääsi laitetta kesken katselun. Voit siis esimerkiksi katsoa elokuvan alun mobiililaitteella ja lopun tietokoneella.

Viddla tukee PC, Mac OSX –laitteita sekä Android-laitteita versiosta 6.0 lähtien. Suosittelemme käyttämään palvelua Chrome-selaimella, vaikka palvelu tukee useita muitakin selaimia. Chromecastia tuetaan Chrome-selaimella kaikilla alustoilla, sen sijaan Smart-TV:tä ei tueta.

Palvelun käyttäminen vaatii jatkuvaa internetyhteyttä koko katsomisen ajan.

Takaisin sivun alkuun