Info

Käyttösäännöt

OUTI-kirjastoihin kuuluvat Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Raahen, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kirjastot. OUTI-kirjastoilla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri sekä kirjastojärjestelmä.

OUTI-kirjastojen käyttösäännöt (pdf)

Användningsregler i OUTI-biblioteken (pdf)

OUTI Library rules and regulations (pdf)

Kirjastokortti

OUTI-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa OUTI-kirjastoissa. OUTI-kirjastokortin saa mistä tahansa OUTI-kirjastojen toimipisteestä. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin.

Tulostettava ilmoittautumislomake (pdf). Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja PIN-koodin käytöstä.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Kirjastokortin lainausoikeus on voimassa viisi vuotta. Lainausoikeuden loppuessa asiakkaan yhteystiedot tarkistetaan ja kortti aktivoidaan uudestaan. Puutteelliset asiakastiedot voivat myös aiheuttaa lainauskiellon.

Kun kirjastokortti vaihdetaan uuteen, Ellibsin ja OverDriven e-kirjalainat ja varaukset eivät siirry uudelle kortille. Lainat ja varaukset siirretään kirjaston asiakaspalvelussa.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

OUTI-verkkokirjastossa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi ja tarkistaa omat tietosi sekä maksaa kirjastomaksuja verkkopankin kautta. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset PIN-koodin, jonka voit hakea OUTI-kirjastoista.

Lainoja voi olla yhtä aikaa 100 ja varauksia 50. Konsolipelejä voi olla lainassa yhtä aikaa kaksi kappaletta. Laina-ajat ovat 28 ja 14 vuorokautta.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Lainat voi uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Uusimisen voi tehdä OUTI-verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuskehotuksen. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Voit tilata OUTI-verkkokirjastossa ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Varaaminen

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai OUTI-verkkokirjaston kautta. Varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 euron suuruinen maksu.

OUTI-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä että kun varaat aineistoa, se voi tulla sinulle lainattavaksi mistä tahansa OUTI-kirjastosta, ei vain omasta kirjastostasi tai oman kuntasi kirjastosta.

Kirjasto lähettää ilmoituksen noudettavista varauksista sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä oman valintasi mukaan. Voit valita lähetystavan OUTI-verkkokirjastossa omissa tiedoissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Joissakin OUTI-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Voit muuttaa varaustunnuksen OUTI-verkkokirjastossa omissa tiedoissasi, tai kirjaston asiakaspalvelussa. Muistathan lainata varauksesi.

Maksut

Myöhästymismaksu 0,15€/pv/teos
Lyhytlainan myöhästymismaksu 0,40€/pv/teos
Myöhästymismaksua korkeintaan / teos 5€
Palautuskehotus 1€
Noutamattoman varauksen maksu 1€
Kaukolainamaksu 1€ + lähettävän kirjaston perimät kulut
Uusi kirjastokortti 3€
Lainauskiellon maksuraja 12€

Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotuksen lähettämisestä peritään aina maksu. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, jos maksuja on 12 euroa tai enemmän. Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, kirjasto siirtää asian perintätoimistolle.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Kaikki kertyneet kirjastomaksut on maksettava kerralla.

Muuttuneet yhteystiedot

Ilmoita osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen muutoksesta kirjastoon. Uudet tiedot voit ilmoittaa henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai OUTI-verkkokirjastossa. OUTI-verkkokirjastossa tehty muutos välitetään kirjaston henkilökunnalle, joka päivittää tiedot.

Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus uudella nimelläsi.

Kaukolainaus

Jos aineistoa ei ole OUTI-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata lainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainasta peritään 1 € suuruisen toimitusmaksun lisäksi lähettäjäkirjaston perimä maksu.

Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi.

Kaukolainapyyntö Oulun kaupunginkirjastoon

Kaukolainapyyntö Raahen kaupunginkirjastoon

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoissa voit käydä kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Sisään pääset kirjautumalla kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Tarkista omatoimikirjastojen käytännöt kirjastojen verkkosivuilta.

Kuivaniemen omatoimikirjasto Iissä

Linnakankaan omatoimikirjasto Kempeleessä

Kuusamon omatoimikirjasto

Limingan omatoimikirjasto

Lumijoen omatoimikirjasto

Oulun omatoimikirjastot

Pudasjärven omatoimikirjasto

Utajärven omatoimikirjasto

Erikoiskirjastot

Erikoiskirjastot ovat tiettyyn erikoisalaan, käyttäjäryhmään, alueeseen tai julkaisulajiin erikoistuneita kirjastoja.

Byströmin kirjasto - nuorten elämään, nuorisoalaan ja nuorisotutkimukseen liittyviä teoksia.

Oulun elokuvakeskuksen kirjasto - elokuva-aiheisia kirjoja ja lehtiä.

Oulun sarjakuvakeskuksen kirjasto - sarjakuvakirjoja ja -lehtiä, tutkimuksia, kurssi- ja koulutusmateriaalia ja ulkomaalaisia lehtiä.

Esteettömyys

Kotipalvelu

Osa OUTI-kirjastoista tarjoaa kotipalvelua, jolla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät korkean iän, sairauden, tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan. Sen perusteella kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle lukemista, musiikkia, äänikirjoja, tms. Kotipalveluasiakasta koskevat kirjaston käyttösäännöt.

Palvelu on maksutonta. Aineisto toimitetaan kotiin neljän viikon välein.

Lisätietoja saat omasta kirjastostasi.


Celia-kirjaston palvelut

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen este, esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Osassa kirjastoja voi rekisteröityä Celia-verkkopalvelun tai Celian cd-kerhopalvelun käyttäjäksi. Lisäksi osalla OUTI-kirjastoja on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata OUTI-kortilla.


Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on Kuurojen liiton ylläpitämä verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Hankintaehdotus

Jos etsimääsi aineistoa ei ole OUTI-kirjastojen kokoelmissa, voit tehdä siitä hankintahedotuksen Palaute-sivun lopusta löytyvällä hankintaehdotuslomakkeella.