Haku

Info

Käyttösäännöt

OUTI-kirjastoihin kuuluvat Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Raahen, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kirjastot. OUTI-kirjastoilla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri sekä kirjastojärjestelmä.

OUTI-kirjastojen käyttösäännöt (pdf)

Användningsregler i OUTI-biblioteken (pdf)

OUTI Library rules and regulations (pdf)

Kirjastokortti

OUTI-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa OUTI-kirjastoissa. OUTI-kirjastokortin saa mistä tahansa OUTI-kirjastojen toimipisteestä. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin. Huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista.

Tulostettava ilmoittautumislomake (pdf). Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja PIN-koodin käytöstä.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Kirjastokortin lainausoikeus on voimassa kymmenen vuotta. Lainausoikeuden loppuessa asiakkaan yhteystiedot tarkistetaan ja kortti aktivoidaan uudestaan. Puutteelliset asiakastiedot voivat myös aiheuttaa lainauskiellon.

Kun kirjastokortti vaihdetaan uuteen, Ellibsin ja OverDriven e-kirjalainat ja varaukset eivät siirry uudelle kortille. Lainat ja varaukset siirretään kirjaston asiakaspalvelussa.

Kirjastokortin vaihtuessa vanhan kirjastokortti näkyy vielä OUTI-verkkokirjastossa Omissa tiedoissa Kirjastokortit-sivulla. Vanhan kortin voi poistaa näkymästä.

Voit liittää OUTI-verkkokirjastossa asiakastiliisi myös muita kirjastokortteja. Liitettävän kortin numero ja PIN-koodi kirjataan Oman tilin Kirjastokortit-sivulle. Tämän jälkeen voit yhdellä kirjautumisella selata kaikkien tilillesi liitettyjen korttien lainoja ja uusia niitä sekä tehdä korteille varauksia. Korteille voi antaa myös nimet käytön helpottamiseksi.

PIN-koodi

PIN-koodi on nelinumeroinen, kirjastokorttiin liitetty tunnusluku, jota tarvitaan käytettäessä kirjaston palveluita. Kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla kirjaudutaan omatoimikirjastoihin, e-aineistoja tarjoaviin palveluihin sekä tila- ja laitevarauspalveluihin. Sitä käytetään myös osalla lainausautomaateista.

Jos syötät PIN-koodin väärin kuusi kertaa peräkkäin, tunnuksesi lukittuu.

Jos asiakastietoihisi on tallennettu sähköpostiosoite, voit tilata PIN-koodin vaihtolinkin OUTI-verkkokirjastosta. Tilaaminen on mahdollista Kirjaudu sisään -painikkeen takaa aukeavalla "Unohditko PIN-koodisi?" -linkillä.

Uuden PIN-koodin saat myös henkilökohtaisesti kirjastosta. Varaa mukaan kirjastokorttisi. Puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa PIN-koodia ei anneta.

Finna-tili

Finna-tili vanhenee jos OUTI-verkkokirjastoon tai muihin Finna-palveluihin ei kirjaudu vuoteen. Finna-tilin vanhentuessa tiliin liittyvät suosikkilistat ja tallennetut haut katoavat tililtä. Lainat, varaukset ja asiakastiedot eivät poistu. Finna lähettää käyttäjätunnusten vanhenemisesta viestin. Finna-tili aktivoidaan kirjautumalla vanhoilla tunnuksilla OUTI-verkkokirjastoon tai muuhun Finna-palveluun.

Valtakirja

Asiakas voi kuitenkin asioida myös toisen henkilön puolesta, esimerkiksi noutaa varauksen tai maksaa kirjastomaksuja. Kirjasto edellyttää tällöin valtakirjan käyttöä. Toisen henkilön puolesta asioiva esittää henkilön kirjastokortin ja valtakirjan kirjaston asiakaspalvelussa. Valtakirja on kertaluonteinen ja siitä on käytävä ilmi päivämäärä sekä minkä kirjastoasian hoitamista varten se on laadittu. Kirjastossa asioidessa valtakirjaa käyttävän on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Jos noutaa varauksia toisen henkilön puolesta, vaihtoehtona valtakirjalle on välitetty tai luovutettu noutoilmoitus.

Täytettävä valtakirjan lomakepohja (pdf)

Lomakepohjia saa myös kirjastojen asiakaspalvelusta. Valtakirja voi olla vapaamuotoisesti laadittu, jos lomakkeen tulostaminen tuottaa vaikeuksia. Lisätietoja valtakirjan käytöstä saat kirjastosi asiakaspalvelusta.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

OUTI-verkkokirjastossa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi Lainat-sivulla ja tarkistaa asiakastietosi Omat tiedot -sivulla sekä maksaa kirjastomaksuja verkkopankin kautta Maksut-sivun kautta. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset PIN-koodin, jonka voit hakea OUTI-kirjastoista.

Lainoja voi olla yhtä aikaa 100 ja varauksia 100. Konsolipelejä voi olla lainassa yhtä aikaa neljä kappaletta. Kausikortteja voi olla lainassa yksi kerrallaan. E-aineistoissa lainarajoitukset ovat palvelukohtaisia.

Yleinen laina-aika 28 vrk
Dvd- ja Blu-ray-levyt 14 vrk
Konsolipelit 14 vrk
Lyhytlainat 14 vrk
Esineet (esinekohtainen) 1–28 vrk
E-aineisto (palvelukohtainen) 1-28 vrk

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi .

Lainat voi uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään seitsemän kertaa peräkkäin. Uusimisen voi tehdä OUTI-verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää kaksi palautuskehotusta. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Voit tilata OUTI-verkkokirjastossa ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Varaaminen

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai OUTI-verkkokirjaston kautta. Varaaminen on maksutonta. Varaus vanhenee 3 vuoden kuluttua sen tekemisestä. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 euron suuruinen maksu.

OUTI-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä että kun varaat aineistoa, se voi tulla sinulle lainattavaksi mistä tahansa OUTI-kirjastosta, ei vain omasta kirjastostasi tai oman kuntasi kirjastosta.

Kirjasto lähettää ilmoituksen noudettavista varauksista sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä oman valintasi mukaan. Voit valita lähetystavan OUTI-verkkokirjastossa omissa tiedoissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Joissakin OUTI-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Voit muuttaa varaustunnuksen OUTI-verkkokirjastossa omissa tiedoissasi, tai kirjaston asiakaspalvelussa. Muistathan lainata varauksesi.

Maksut

Myöhästymismaksu 0,30€/pv/teos
Lyhytlainan myöhästymismaksu 0,40€/pv/teos
Myöhästymismaksua korkeintaan / teos 6€
Ensimmäinen palautuskehotus 1,50€
Toinen palautuskehotus 3€
Noutamattoman varauksen maksu 1€
Kaukolainamaksu 1€ + lähettävän kirjaston perimät kulut
Uusi kirjastokortti 2€
Lainauskiellon maksuraja 12€
Kirjastomaksujen alv 0 %

Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotuksen lähettämisestä peritään aina maksu. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, jos maksuja on 12 euroa tai enemmän. Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, kirjasto siirtää asian perintätoimistolle.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Kaikki kertyneet kirjastomaksut on maksettava kerralla. Kirjastomaksut voi maksaa myös verkkomaksuna OUTI-verkkokirjastossa Omissa tiedoissa Maksut-välilehdellä, kun maksuja on yli 0,65€.

Muuttuneet yhteystiedot

Ilmoita osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen muutoksesta kirjastoon. Uudet tiedot voit ilmoittaa henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai OUTI-verkkokirjastossa. OUTI-verkkokirjastossa tehty muutos välitetään kirjaston henkilökunnalle, joka päivittää tiedot.

Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus uudella nimelläsi.

Alle 18-vuotiaan asiakkaan takaajatieto

Alle 18-vuotiaan lapsen kortilla voi olla kaksi takaajaa, takaaja on vanhempi tai muu huoltaja. Tietosuojan vuoksi lapsen kortin tietoja voi muuttaa vain kirjastojärjestelmään merkitty takaaja ja lapsi itse. Tietoja myös luovutetaan vain heille.

Lapsen kirjastokortille voi ottaa PIN-koodin, jolloin kirjastoasioiden hoito onnistuu helposti OUTI-verkkokirjastossa. Verkkokirjastossa voi uusia lainat, muuttaa varauksia ja maksaa maksuja sekä jättää osoitteenmuutospyynnön. Voit liittää lapsen kortin omaan tiliisi. Liittämisen jälkeen kortti näkyy OUTI-verkkokirjastossa Kirjastokortit-sivulla. Kortin liittämiseen tarvitsee lapsen kirjastokortin numeron lisäksi sen PIN-koodin. Liitetyn kirjastokortin lainoja, varauksia ja muita tietoja voi hallita verkkokirjastossa samalla tavalla kuin omankin kirjastokortin.

Kaukolainaus

Jos aineistoa ei ole OUTI-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata lainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainasta peritään 1 € suuruisen toimitusmaksun lisäksi lähettäjäkirjaston perimä maksu.

Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi.

Kaukolainapyyntö Kuusamon kaupunginkirjastoon

Kaukolainapyyntö Oulun kaupunginkirjastoon

Kaukolainapyyntö Raahen kaupunginkirjastoon


Kaukolainaus muille kirjastoille

Katso kuntakohtaiset käytännöt kyseisen kirjaston kotisivuilta tai ota yhteyttä siihen kirjastoon, jonka kokoelmiin teos kuuluu.

Erikoiskirjastot

Erikoiskirjastot ovat tiettyyn erikoisalaan, käyttäjäryhmään, alueeseen tai julkaisulajiin erikoistuneita kirjastoja.


Oulussa

Byströmin kirjasto - nuorten elämään, nuorisoalaan ja nuorisotutkimukseen liittyviä teoksia.

Oulun elokuvakeskuksen kirjasto - elokuva-aiheisia kirjoja ja lehtiä.

Oulun sarjakuvakeskuksen kirjasto - sarjakuvakirjoja ja -lehtiä, tutkimuksia, kurssi- ja koulutusmateriaalia ja ulkomaalaisia lehtiä.


Muualla Suomessa

Venäjänkielinen kirjasto
Venäjänkielisen kirjaston kaukopalvelu lähettää aineistoa ympäri Suomen. Kaikki Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat voivat käyttää Venäjänkielisen kirjaston ilmaista kaukopalvelua. Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi rekisteröidytään omassa kirjastossa.


Esteettömyys

Kotipalvelu

Osa OUTI-kirjastoista tarjoaa kotipalvelua, jolla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät korkean iän, sairauden, tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan. Sen perusteella kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle lukemista, musiikkia, äänikirjoja, tms. Kotipalveluasiakasta koskevat kirjaston käyttösäännöt.

Palvelu on maksutonta. Aineisto toimitetaan kotiin neljän viikon välein.

Lisätietoja saat omasta kirjastostasi.


Celia-kirjaston palvelut

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen este, esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Osassa kirjastoja voi rekisteröityä Celia-verkkopalvelun tai Celian cd-kerhopalvelun käyttäjäksi. Lisäksi osalla OUTI-kirjastoja on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata OUTI-kortilla.


Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on Kuurojen liiton ylläpitämä verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Hankintaehdotus

Jos etsimääsi aineistoa ei ole OUTI-kirjastojen kokoelmissa, voit tehdä siitä hankintaehdotuksen hankintaehdotuslomakkeella.