Haku

Lukio ÄI1: Elämäkertoja

Lukion äidinkielen moduuliin ÄI1 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen soveltuvia elämäkertoja ja muistelmia. Listalla on elämäkertoja muun muassa muusikoista, kuninkaallisista, johtajista ja urheilijoista. Listalla on myös soveltuvia fiktiivisiä elämäkertoja. Osa aineistosta löytyy myös sähköisenä versiona eri palveluista.

  • Elämäkertateoksessa kuvataan elävän tai kuolleen henkilön elämää. Henkilö itse voi kirjoittaa omaelämäkerran, tai joku toinen voi kirjoittaa hänestä elämäkerran. Joidenkin hyvin tunnettujen henkilöiden elämästä saattaa olla elämäkertoja monesta eri näkökulmasta.
  • Muistelmissa päähenkilöt itse tai haamukirjoittajat kertovat asiat, kuten päähenkilö ne muistaa. Joskus elämäkertoja tehdään myös haastattelematta kuvattavaa henkilöä lainkaan.
  • Jossain tapauksissa henkilö itse tai kukaan hänet tuntenut ei ole enää elossa, joten elämäkerta joudutaan tekemään sen perusteella, mitä muista kirjoituksista löytyy.
  • Fiktiivisissä elämäkerroissa kerrotaan tunnetun ihmisen elämästä kaunokirjallisia vapauksia ottaen. Parhaimmillaan kirjojen sisältämä tieto ja kirjailijan kuvaus kohteestaan tuovat uutta näkökulmaa ja lukija voi paremmin eläytyä tarinaan. Usein fiktiiviset elämäkerrat kertovat julkisuuden henkilöistä tai muuten tunnetuista henkilöistä. Fiktiiviset elämäkerrat saattavat pohjautua myös yksityisen henkilön omiin kokemuksiin tai suvun historiaan.
  • Elämäkerrat löytyvät kirjastossa pääosin luokasta 99. Mutta esimerkiksi muusikoiden, taiteilijoiden, näyttelijöiden ja urheilijoiden elämäkerrat löytyvät aiheenmukaisesta luokituksesta, esim. urheilijat urheilulajin mukaan. Etsi verkkokirjastosta esimerkiksi hakusanalla ”muistelmat” tai ”elämäkerrat”.
  • Fiktiiviset elämäkerrat sijaitsevat kertomakirjallisuuden luokassa 84.2. Etsi verkkokirjastosta esimerkiksi hakusanoilla ”todellisuuspohjaiset teokset”.
Muokattu: 31.7.2023
Hakutulos 1
Hakutulos 3
Hakutulos 12
Hakutulos 16
Hakutulos 17
Hakutulos 19